Tilaa uutiskirjeemme

Kirkkaan aurinkoisena päivänä helmikuun alkupuolella tapaan Albin ”Abbe” Söderströmin ja Staffan Lindholmin, jotka työskentelevät Karjaan Puhelimella asuntoyhtiöiden kuituratkaisujen parissa. He kertovat Yhtiökaistasta, jota Karjaan Puhelin tarjoaa kaikille asuntoyhtiöille Hanko–Raasepori–Inkoo-alueella.

Mitä Yhtiökaista tarkoittaa ja miten se eroaa ”tavallisesta” Kuitukaistasta?
– Yhtiökaista tarkoittaa, että kaikki asuntoyhtiön asunnot saavat internetyhteyden 10/10 Mbit/s perusnopeudella. Tämä palvelu sisällytetään kaapeli-tv-palvelun tavoin yleensä yhtiövastikkeeseen tai vuokraan. Asukkaan ei siis tarvitse erikseen tilata laajakaistaa, vaan liittymä on valmiina jokaisessa asunnossa, kertoo Abbe. Yhtiöissä, joissa ei ole Yhtiökaistaa, tulee jokaisen asukkaan erikseen tilata ja maksaa nettiyhteytensä.

10M kuulostaa hyvältä perusnopeudelta, mutta miten asukas saa nopeamman yhteyden?
– Nopeampaa yhteyttä kaipaavat voivat tilata lisänopeutta suoraan Karjaan Puhelimelta, sanoo Staffan. Ja loppukäyttäjä pääsee tottakai halvemmalla, kun yhtiöllä on Yhtiökaista. Näissä yhtiöissä asukas maksaa vain 9,90 €/kk 50 megan nopeudesta ja 19,90 €/kk 100 megasta. Normaalihinnat vastaaville nopeuksille (ilman Yhtiökaistaa) ovat 35,28 ja 45,37 €/kk.

Muistelen, että opiskellessani Ruotsissa melkein 15 vuotta sitten oli opiskelija-asunnossa laajakaista ilman, että sitä tarvitsi erikseen tilata. Se sisältyi vuokraan ja piti vaan kytkeä tietokone ja alkaa surffata. Onko tämä siis suunnilleen sama asia kuin jo pitkään Ruotsissa on ollut tavallista?
– Kyllä, Ruotsi on usein edellä meitä tämän alan kehityksessä, vahvistaa Abbe. Mutta olemme myös huomanneet, että isommista kaupungeista tänne muuttavat ovat jo tottuneita Yhtiökaistaan tai vastaaviin ratkaisuihin ja kysyvät sellaista. Nyt olisi hyvä aika kaikkien taloyhtiöiden ottaa askel eteenpäin ja tilata Yhtiökaista. Jos yhtiö on jo liitetty kuituverkkoomme, on Yhtiökaistan asennus ilmainen ja kaikkiin asuntoihin saa modeemin kaupan päälle.

Mitä muuta kuidun kautta saa?
– Asuntoyhtiöt saavat kuidulla myös kaapeli-tv-palvelumme. Nyt on oikea aika harkita kuituliittymää myös siksi, että antennitelevision taajuudet muuttuvat. Asuntoyhtiöt, joiden katolla on vielä tv-antenni, joutuvat tekemään muutoksia yhteisantennijärjestelmäänsä, muistuttavat Abbe ja Staffan. Kun yhtiö tilaa meiltä kaapeli-tv:n, ei muutoksia tarvitse tehdä.
Useimmissa yhtiöissä alkaa olla yhtiökokousten aika, joten nyt kannattaa olla äänessä ja vaikuttaa talon kuitutilanteeseen! Kuituliittymä nostaa kiinteistön arvoa ja houkuttelee asunnon ostajia ja vuokraajia. Yhtiökaistan ansiosta kaikki asukkaat saavat myös edullisen internetliittymän!

AbbeStaffan


Teksti: Sophie Kawecki

Sandra Nyman ja Tony Wikström asuvat rivitalossa Hangossa. Taloyhtiöön saatiin kuitu vajaa vuosi sitten ja parille oli itsestään selvää, että liittymä otetaan käyttöön.
– Kun muutimme tänne, tiesin, että yhtiöön tulisi pian kuitu. Tilasin ensin Karjaan Puhelimen ADSL-liittymän, jotta sitten helposti voisin vaihtaa yhteyden kuituun, kun se olisi saatavilla. Vaihto meni erittäin sujuvasti, saimme vain uuden modeemin, jonka kytkimme ja sillä selvä. Meillä on 100/100 megan nopeus ja olemme supertyytyväisiä. Vaikka meitä on vain kaksi henkilöä, käytämme usein 3–4 laitetta samanaikaisesti. Meillä on kaksi tietokonetta, kaksi tablettia, kaksi puhelinta, äly-tv, pelaamme netissä ja katsomme Netflixiä.

Tony ja Sandra ovat suhteellisen nuoria, mutta silti heidän mielestään netin käyttö on muuttunut paljon lapsuudesta.
– Videoita ei enää vuokrata, vaan käytetään esim. Netflixiä. Musiikkia kuunnellaan Spotifysta tai vastaavista. Esimerkiksi Skype on ahkerassa käytössä ja huomaan usein ”tapaavani” kavereita Skypessä pelatessamme, sanoo Tony.

 

 

Kuitu on myös muuttanut ihmisten tapoja katsella elokuvia ja tv-sarjoja.
– Aikaisemmin elokuva tai sarja katsottiin tiettynä lähetysaikana televisiosta tai sitten se haettiin vuokraamosta. Nyt voin katsoa, mitä haluan ja milloin haluan, ja vaikka koko tv-sarjan kauden muutamassa päivässä. Nämä tavat ovat kyllä muuttuneet enemmän kuin luulisi, sanoo Tony.
– Mutta minä haluan välillä haluan kuitenkin katsoa elokuvaa tai muuta ohjelmaa televisiosta, toteaa Sandra. Pidän erityisesti ruotsalaisista kanavista, jotka näemme Karjaan Puhelimen Kaapeli-tv:n kautta. Tony sanoo, että voisin nähdä suurimman osan netissä milloin haluan, mutta osan ohjelmista haluan nähdä suoraan televisiosta, hän nauraa.

Molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että yhä enemmän viihdettä ja palveluita on siirtynyt nettiin ja määrä tuntuu vain kasvavan. Tällöin tarvitaan juuri kuidun tarjoamia nopeita, vakaita yhteyksiä, joten kannattaa pysyä mukana kehityksessä.
– Tavalliset ADSL-liittymät eivät enää riitä, kun netintarve kasvaa. Jos esimerkiksi useampi kuin yksi perheessä haluaa katsoa elokuvaa tai netti-televisiota samanaikaisesti, ei 24 megaa riitä pitkälle. Tämän huomaa vanhempieni luona – siskoni tulee mielummin tänne, koska vanhempien netti on niin hidas, kertoo Tony. Seuraava askel meille on todennäköisesti talon osto. Minulla on talolle kaksi vaatimusta: siinä tulee olla kuitu ja sauna. Eli ne joilla on kuitu, saavat myytyä talonsa meille helpommin!

 

Nimi: Tony Wikström & Sandra Nyman
Asuu: Rivitalossa Hangossa
Työ: IT-myyjä ja henkilökohtainen assistentti
Parasta Karjaan Puhelimen kuidussa: Nopea ja varma: ei yhtä ainutta katkosta. Hyvä asiakaspalvelu asiakkaan äidinkielellä

Tuntuu, että aika seisoo idyllisessä Fagervikin ruukissa Inkoossa. Mutta tunne on kaukana totuudesta. Viime syksynä Karjaan Puhelin veti kuidun Fagervikintietä pitkin Satamatieltä aina ruukille asti ja otettiin askel tulevaisuuteen. Rusehtava kuitukeskus, joka sulautuu uskomattoman hyvin historialliseen ympäristöön juoruaa kuidusta. ”Kun vähän alkaa vihertää, näkyy se vielä vähemmän”, kommentoi Fagervikin kartanon Otto von Frenckell. Yhtä aikaa kuidun kanssa kaivettiin myös sähkökaapelit maahan, joten sekä puhelin- että sähköpylväitä voidaan alkaa nyt purkaa.

Siitä on lähes sata vuotta, kun edellinen suuri viestintäuutuus, puhelinkaapeli, saapui alueelle. Ne kaapelit ovat todellakin palvelleet aikansa. Ennen kuitua kulki kartanon internetyhteys näitä kuparikaapeleita pitkin. Verkkoyhteys oli kaikkea muuta kuin varma; modeemia piti käynnistää uudelleen, pistokkeita vetää ulos ja laittaa kiinni ja silti kaatui netti jatkuvasti. Ero kuituyhteyteen on kuin yöllä ja päivällä. ”Saimme Kuitukaistan käyttöömme tammikuussa, eikä siitä lähtien ole ollut yhtä ainoaa katkosta”, sanoo von Frenckell. ”Tämä on melkein liian hyvää ollakseen totta!”

 

 

Kuitu tuli sopivaan aikaan von Frenckellille, joka tarvitsee työssään hiljattain verkkoon siirtynyttä viljelyohjelmisto WebWisua. Vapaa-ajalla perhe katselee televisiota kuidun kautta kulkevasta kaapeli-tv:stä; erityisesti ruotsalaiset kanavat houkuttelevat nyt, koska aikaisemmin niitä oli mahdoton nähdä alueella.

”Itse asiassa meillä, jotka asumme haja-asutusalueella, on suurin tarve kuidulle. Muut kanavat tarjoavat usein aika huonoja internetyhteyksiä, vanhat kuparikaapelit ja mobiiliratkaisut eivät toimi. Mutta isot yhtiöt satsaavat ennemmin alueille, joissa asuu paljon ihmisiä, eivätkä välitä maaseudusta”, tuumii von Frenckell. ”Täällä kiinnostus projektin toteutumista kohtaan oli suurta.”

Melkein kaikki kymmenen Fagervikin kartanoon kuuluvaa asuntoa on nyt varustettu kuidulla ja kokonaisuus toimii kuten asuntoyhtiö, joka on tilannut Yhtiökaistan. ”Pian kaikilla vakituisesti täällä ruukissa asuvilla on käytössään vuokraan sisältyvät kuitupalvelut. Tämä tekee asunnoista houkuttelevampia.” Von Frenckell näkee erittäin positiivisena sen, että kuidun takana seisoo paikallinen puhelinyhtiö: ”Tiedän, kehen otan yhteyden, kun herää kysymyksiä, eikä minua yhdistetä johonkin call-centeriin Viroon. Tämähän on vähintään yhtä iso juttu kuin puhelinkaapelien saaminen tänne 1920-luvulla. En kyllä oikein ymmärrä niitä, jotka eivät halua kuitua. En ikinä antaisi sitä pois!”

 

Nimi: Otto von Frenckell
Asuu: Fagervikin kartanon päärakennuksessa
Työ: Maanviljely ja metsänhoito
Parasta Karjaan Puhelimen kuidussa: Varma ja vakaa yhteys, joka ei pätki. Yhdessä kaapeli-television kanssa se tarjoaa täysin uusia mahdollisuuksia!

Carola Grönholm asuu miehensä Bjarne Wikströmin kanssa paritalossa Tammisaaren keskustan tuntumassa. He saivat syksyllä kuidun kotiin ja Carola sanoo heidän olevan erittäin tyytyväisiä. ”Saimme molemmat joululahjan. Minä käytän nettiä ja mieheni katsoo melko paljon televisiota. Katselemme molemmat mielellämme urheilua ja Ruotsin kanavia, joita emme ilman kuituliittymää nähneet. Olen töissä suorittanyt tietokoneen ajokortin ja käytän nyt kotoa sähköpostia ja maksan laskut nettipankissa. Ja lisäksi internetistä löytää tietoa kaikesta. Aikaisemmin netti oli niin ruuhkainen ja hidas, etten jaksanut odottaa. Nyt kaikki sujuu nopeasti ja varmasti. Emme kyllä olleet ymmärtäneet, kuinka suuren muutoksen kuitu tuo.”

Pari on tilannut OmaKuitu-paketin, joka sisältä internetyhteyden ja kaapeli-tv-palvelun. He ovat myös vaihtaneet kiinteän puhelinliittymänsä Karjaan Puhelimen Laajakaistapuhelimeen. ”Näin säästämme kuukausimaksuissa verrattuna aikaisempaan sopimukseemme. Meidän ei tarvinnut tehdä mitään, vaan Karjaan Puhelin hoiti vaihdon suoraan vanhan operaattorimme kanssa”, sanoo Carola.

 

 

”Kaikki sujui loistavasti aina myyjän iltakäynnistä kotonamme liittymän asennukseen. Kaivutyöt hoidettiin siististi ja asentajat olivat supermukavia ja avuliaita”, jatkaa Carola. ”He jopa soittivat ja kysyivät hakevatko verkon valmiiksi iPadiini ja tietokoneeseeni. Se oli kyllä parasta palvelua alusta loppuun!”

Carola haluaa mainita lisäksi paikallisen asiakaspalvelun, jonka ansiosta hän välttää puhelujonot ja saa helposti vastaukset mahdollisiin kysymyksiin. ”On tärkeää, että palvelua saa läheltä ja voi puhua niin ruotsia kuin suomeakin. Mikäli mietimme jotain, soitamme tai menemme käymään Tammisaaren palvelupisteessä ja kysymme. Kuitu on joka sentin arvoinen!”

 

Nimi: Carola Grönholm
Asuu: Paritalossa Tammisaaren keskustan tuntumassa
Työ: siivoajana Axxellissa. Kouluttautuu näyttötutkintomestariksi Axxellin aikuisopiskelijana
Parasta kuidussa: Nopea ja ongelmaton

Skåldön rauha ja luonto houkuttelevat vakituiseksi asukkaaksi, vaikka se tarkoittaakin riippuvuutta lautta-aikatauluista.

Mats Kockberg on puolisonsa Nina Henricsonin kanssa siirtynyt kesäasukkaasta vakituiseksi Skåldöläiseksi. Yhtenä edellytyksenä päätökselle oli kuituliittymä, joka oli tilattavissa, kun pari osti talonsa kuusi vuotta sitten. Vakituisia asukkaita he ovat olleet saarella nyt noin 2½ vuotta ja viihtyvät hyvin. Matsin työpaikka on edelleen Helsingissä, jossa hän kulkeekin paljon. Muutaman päivän kuukaudessa hän kuitenkin työskentelee etänä kotoaan ja tänään on sellainen päivä. ”Olen tänään ollut netin kautta arkistossamme ja työskennellyt paljon grafiikkaa ja kuvia sisältävän PowerPoint-materiaalin parissa. En olisi pystynyt siihen ilman hyvää internetyhteyttä. Lähetin tiedoston sähköpostitse kollegalleni Turkuun. Suurien tiedostojen lähettämisen tulee sujua joutuisasti, ei ole aikaa odottaa”, sanoo Mats.
 

 

Talossa on myös kaapeli-tv, mutta pari katsoo perinteistä televisiota harvemmin. Erilaiset netin yli käytettävät streaming-tv-palvelut kiinnostavat enemmän ja edellyttävät nopeaa, häiriötöntä yhteyttä.

”Luen paljon päivälehtiä verkossa. Esim. Wall Street Journalin artikkeleissa on usein linkkejä videomateriaaliin, joita on sujuva katsoa kuidun ansiosta.” Sitä vastoin Mats on huomannut, että 3G ei riitä, kun hän kesäisin veneilee. ”Lehden lataaminen mobiililiittymällä kestää niin kauan, etten jaksa odottaa. ” Mats uskoo kuidun tarpeen kasvavan entisestään, kun päivälehdet yhä enemmän siirtyvät digitaalisiksi. Konsulttityössään media- ja muilla aloilla hän on huomannut, että yhä isompi määrä tabletteja ja älypuhelimia on lisännyt kuidun tarvetta. Mobiilit ratkaisut (3G, 4G) eivät riitä, kun haluaa lukea lehteä tai katsoa videota verkossa. ”Kuitu vaikuttaa käyttäjäänsä, et halua enää odottaa hidasta latautumista.”

 

Nimi: Mats Kockberg
Asuu: Skåldön saarella vuoden ympäri
Työ: Mm. yrityskonsultointia Helsingissa ja etätyönä kotoa
Parasta kuidussa: Nopea ja tehokas, tärkeä arjen työkalu tämän päivän saaristoasukkaalle